18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Škeble

Název Množství a jednotka
hladká mouka 250 g
máslo 250 g
vejce 1 ks
ocet 1 lžička
mleté vlašské ořechy 150 g
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 40 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Z 250 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vejce, lžičky octa a lžičky studené vody vypracujeme těsto, které zabalímě do fólie a v chladu necháme dvě hodiny odpočinout. Rozválíme placku o tloušťce cca 2-3 mm, vykrajujeme kolečka (třeba skleničkou, nemusí být nutně formička - formičku nebo skleničku průběžně namáčíme do mouky, aby se nám na těsto nelepila). Každé kolečko naplníme lžičkou ořechové nádivky, přeložíme a stlačíme okraje - na to je nejlepší formička určená přímo na mušličky nebo pirožky. Pokud nemáme formičku, přitlačíme okraje vidličkou. Na plechu vyloženém pečícím papírem upečeme do světlerůžova. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Ořechová nádivka:
125 ml mléka dáme do kastrůlku, přidáme 150 g mletých ořechů, 100 g cukru, 2 lžíce rumu, vanilkový cukr a 1 lžíci kakaa, zamícháme a společně povaříme, až nádivka zhoustne. Necháme vychladnout a plníme mušličky.


 


RECEPTY

Brokolicové lívanečky

Postup: Brokolici uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme, brokolici dáme do misky... zobrazit recept

RECEPTY

Piškotová roláda - Vánek

Postup: Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Do sněhu zašleháme krupicový cukr, a... zobrazit recept

RECEPTY

Těstovinový salát

Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě a propláchneme studenou vodou. Necháme... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřová panenka Wellington

Postup: Na 4 porce potřebujeme dva špalíčky vepřové panenky o délce cca 20 cm. Osolíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Křenová sýrová pomazánka

Postup: Sýr nastrouháme, přidáme několik lžiček nakládaného křenu (nebo nastrouháme... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

Jan Maria

Tradici moravské kuchyně důmyslně mixujeme s moderními trendy. S dobrým jídlem...